מיקום הראש

שחיינים רבים (ומאמנים מסוימים) חושבים כי על כל שחיין להביט ישירות מטה, אל קרקעית הבריכה, בזמן השחייה על-מנת לשפר את מיקום הגוף שלהם.
האם זה אכן נכון?
למיקום הראש השפעה ישירה על מיקום עמוד השדרה שמשפיע על קו הגוף,או מיקום הגוף במים. אולם, לכל שחיין יש גוף ייחודי וממדי ייחודים ולכן על כל שחיין לברר מהו מיקום הראש האידיאלי עבורו.
לשחיינים רבים, ובייחוד לשחייניות, יש כושר ציפה מעולה באזור הרגליים, כך שמבט ישיר לכיוון הקרקעית אינו מהווה יתרון עבורם משום שזה גורם לרגליהם להתרומם גבוה מדי במים – הקרסוליים וכפות הרגליים בועטים מעל לקו המים
וכוח הגרירה נפגע. פעולת הבעיטה חשובה לאיזון הגוף ולרוטציה במים!
ישנם שחיינים הטוענים כי חליפת השחייה איננה נוחה להם משום שהיא מגביהה את הרגליים גבוה מידי ובכך מבטלת את אפקטיביות הבעיטה (במקרה כזה אני ממליץ לשחיינים להרים את הראש כלפי מעלה. הם יגלו כי הרמת הראש מובילה לשקיעת הרגליים – נסו והיווכחו!)

באחד מן הימים אחד השחיינים שלי שחה תוך התבוננות כלפי מטה. מיקום הגוף שלו במים היה די טוב אך הייתה בעיה אחרת – תנועת החזרה שלו נעשתה מעל הראש – דבר שהפריע לראש והשפיע על האפקטיביות של כניסת היד למים. במהלך שחייה אנו חווים פעמים רבות דיאגנוסטיקה של סיבתיות, במילים אחרות, ייתכן שאתם חושבים שיש לכם בעיה עם הרגליים, כשלמעשה הבעיה נובעת ממיקום הזרועות או הראש.
ישנם שחיינים המגיעים מרקע של ריצה או רכיבה על אופניים – ענפי ספורט שבהם הם מאוד מיומנים. שחיינים אלה חשים לפעמים שהשחייה קשה להם משום שהחוזקות שלהם אינן משתקפות בצורה אפקטיבית במים. לרוב, במקרים שכאלה, אנו חווים מה שנקרא "רגליים צונחות". ובמקרה כזה (לרוב כמפלט אחרון) אנו מנחים את השחיינים להנמיך את הראש ולהתבונן בקרקעית. התוצאה היא שזה אכן עוזר להגביה את הרגליים ולייצר תנוחת גוף טובה יותר (אפקטיבית יותר). כמובן שהחיסרון הוא הקרבת מיקום הראש בשחייה במים פתוחים.

תוכלו לראות בדוגמאות לעיל כי בחירת מיקום הראש הינה עניין אינדיבידואלי – אין מיקום ראש אוניברסאלי המתאים לכלל השחיינים.
נסו לשחות לאורך 100 מטרים תוך התנסות בתנוחות ראש שונות – הביטו לכל אחד מן הכיוונים המסומנים בתמונה לאורך 25 מטרים בכל פעם.
בחרו במיקום הראש המתאים לכם ביותר מבחינת התנועה וזה המאפשר לכם לשחות מהר יותר ובצורה אפקטיבית יותר – מעתה ואילך מקמו את ראשכם בתנוחה זו. כאשר השחיינים שלנו מתנסים בתרגיל הזה אנו תמיד מקבלים משוב מגוון. חלק מן השחיינים מרגישים טוב יותר כאשר הם מביטים קדימה ואחרים מעדיפים להביט כלפי מטה. יש גם כאלה הבוחרים זווית ביניים.
תוכלו לבצע שוב את הבדיקה כאשר אתם לבושים בחליפת שחייה – ייתכן שתגלו שכעת אתם יכולים להתבונן קדימה ובכך תשיגו יתרון מעולה בכל הקשור בניווט ובתכנון שחייה במים פתוחים.
